Dopiero się odnalazłam po powrocie z Polski, więc mamy pierwszy przepis :) bardzo prosty ale smaczny.
Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Kuchnia"" nr.10
Suche składniki:
- 1,5 szkl. płatków błyskawicznych owsianych (mogą być jęczmienne)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sezamu (w zastępstwie mogą być wiórki kokosowe)
- 3/4 szkl. cukru brązowego
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
Mokre składniki:
- 1 jajko
- 1/4 szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 15szt. bibułek do muffinek
Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej roztrzepać jajko i dodać pozostałe mokre składniki. Dokładnie wymieszać. Powoli wsypywać suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Nałożyć ciasto do formy wyłożonej bibułkami do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut.
Smacznego !!!
cudne muffinki:) i chetnie bym takie pysznosci jadla na kazde sniadanko:)
OdpowiedzUsuńTeż za mną chodziły te muffinki jak je zobaczyłam w gazecie :)
OdpowiedzUsuńTeraz jeszcze bardziej mam na nie ochotę!
tak ładnie rumiane :-)
OdpowiedzUsuńtakie wspaniałe śniadanie... normalnie zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają !
OdpowiedzUsuń