Pomysł na farsz powstał po przeczytaniu "Kuchni" (numer październikowy). Autor polecał kabaczka z oscypkiem za cieście francuskim. Ja pomyślałam od razu o pizzy, ale z cukinią i mozzarellą.
Mam nadzieję że posmakuje Wam moja propozycja :)
Ciasto :
Mam nadzieję że posmakuje Wam moja propozycja :)
Ciasto :
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy smakowej (tymianek+ czosnek)
- 1 łyżeczka oregano i bazylii suszonej (utarte w moździerzu)
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 cukinia
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- garść pestek dyni
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, drożdże, zioła, sól i ciepłą wodę. Dobrze wyrabiamy, tak by ciasto nie kleiło się do ręki. Ciasto wkładamy w misce wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (min. 1 godz).
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (260 stopni)
Cukinię i mozzarellę pokroić na niezbyt grube plasterki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do marynaty dodać pokrojoną cukinię. Odstawić.
Z ciasta uformować spód do pizzy pozostawiając grubsze boki. Ułożyć plastry cukinii, mozzarelli, posypać pestkami dyni, świeżym rozmarynem, oraz solą i pieprzem.
Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.
Od razu podawać.
Smacznego !!!
Ciekawy pomysł...Miałam chęć na cukinię po przeczytaniu tego numeru ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada ta twoja pizza. Jako fanka cukinii na pewno wyprobuje. Mozzarelli samej w sobie nie lubie specjalnie, jest mdla i bez smaku, ale na pizzy, w towarzystwie intensywniejszych smakow (albo z pomidorami) - to juz zupelnie inna historia.
OdpowiedzUsuńno, no...
OdpowiedzUsuńdodałabym tylko garśc suszonych pomidorów i ziołą oliwę..
to fakt z suszonymi pomidorkami smak byłby wyraźniejszy :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje !
OdpowiedzUsuńpolubiłam bardzo smak mozzarelli. próbowałam już takiej zapiekanej wersji i myślę, że w pizzy smakuje równie pysznie.
OdpowiedzUsuń