poniedziałek, 6 grudnia 2010

Śniadaniowe muffiny owsiane

Dopiero się odnalazłam po powrocie z Polski, więc mamy pierwszy przepis :) bardzo prosty ale smaczny.
Przepis zaczerpnięty z miesięcznika  "Kuchnia""  nr.10

Suche składniki:
  • 1,5 szkl. płatków błyskawicznych owsianych (mogą być jęczmienne)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu (w zastępstwie mogą być wiórki kokosowe)
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny

Mokre składniki:
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 15szt. bibułek do muffinek

Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej roztrzepać jajko i dodać pozostałe mokre składniki. Dokładnie wymieszać. Powoli wsypywać suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Nałożyć  ciasto do formy wyłożonej bibułkami do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut.



Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. cudne muffinki:) i chetnie bym takie pysznosci jadla na kazde sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też za mną chodziły te muffinki jak je zobaczyłam w gazecie :)
    Teraz jeszcze bardziej mam na nie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie wspaniałe śniadanie... normalnie zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.