środa, 9 listopada 2011

Risotto z podgrzybkami

Na blogu było już risotto, ale dzisiaj wersja bardziej aromatyczna. Pachnąca polskim lasem :) 

 porcja dla dwóch osób 

  • 1 szkl. ryży arborio
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • szklanka surowych podgrzybków
  • ok. 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • parmezan
  • sól i pieprz 
  • 1 szkl.wody
Podgrzybki bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na której podsmażamy pokrojone w krążki 2 szalotki. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy ok. 3min i podlewamy wodą. Dusimy grzyby do odparowania wody, ok 10-15min.
W średnim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w krążki 1 szalotkę. Podsmażamy do zrumienienia, pilnujemy by się nie przypaliła. Do szalotki wsypujemy ryż, smażymy ok. 3 min, aż ryż zrobi się szklisty, dolewamy wino. Gdy wino odparuje wlewamy bulion, taką ilość by zakryła ryż. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Gdy bulion odparuje dolewamy kolejną porcję, czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente. 
Gdy ryż jest już gotowy, dodajemy podsmażone grzyby, łyżkę masła, łyżkę tartego parmezanu, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od razu podajemy.
Podawać obficie posypane parmezanem.


Przepis dodaje do akcji Grzybobranie 2011


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Mmm... Chetnie zanurzylabym widelec w takim risotto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotta nie sa specjalnie fotogeniczne, a tobie wyszlo takie ladne zjecie ;)) A grzybki skad ? z lasu czy ze sklepu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. @miss coco: to prawda ze risotto bardzo niefotogeniczne, już nie raz próbowałam je fotografować, ale dzisiaj chyba wyszło nie najgorzej :) a grzybki oczywiście z lasu- tata nazbierał i przywiózł córce :)do Irlandii

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne risotto!
    Właśnie grzybowe lubię chyba najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro chcę zrobic risotto, nie miałam tylko pomysłu na "wypełnienie" go, ale mnie natchnęłaś - zrobię z prawdziwkami!

    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm pyszności. Takie risotto wprost uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.