wtorek, 15 listopada 2011

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

 Dziś coś zdecydowanie jesiennego.


Gulasz wołowy z papryką:

  • 300g mięsa wołowego
  • 250g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 500 ml gorącej wody 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (lub Dijon)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta chili
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy mąką. 
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju smażymy mięso aż się przyrumieni, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko zalewamy 200 ml gorącej wody i chwilkę dusimy aż wszystko co nam przywarło do patelni, odejdzie do sosu. Całą zawartość patelni przelewamy do garnka, dolewamy pozostałą wodę oraz wrzucamy przyprawy - ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny, paprykę w proszku, oraz płatki i chili. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso jest już gotowe, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na pozostałym oleju i dodajemy do gulaszu. Dodajemy musztardę oraz przecier pomidorowy i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy całość ok 15 min na małym ogniu.
Jeśli jest taka potrzeba gulasz przed podaniem można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarce (ja ścieram pół na bardzo drobnej tarce i pół o większych oczkach). Do startych ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę suszonej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju, od razu podajemy polane gulaszem i złożone na pół.

Do podania: 1 łyżka Crème fraîche - przepyszna ukwaszona francuska śmietana. 

Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Juz sam gulasz wyglada tak smacznie, ze pociekla mi slinka, a z plackiem tworzy niebianski duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudny. Będę musiała coś takiego wykombinować kiedyś, bo mama strasznie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę fajne przepisy. Wczoraj miałam to samo u siebie na obiad :)
    Pozdrawiam z Irlandii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne własnie robie to drugi raz polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.