wtorek, 24 maja 2011

Grillowana pierś kurczaka na warzywnej tratwie

Sałatka w sam raz na zdrowy i pożywny obiad. 

Porcja jak zawsze dla dwóch osób.

  • 1 cała pierś kurczaka
  • 250g pieczarek
  • dwa pomidory
  • 4 liście sałaty lodowej
  • jedno opakowanie mini szparag
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smakowej oliwy z oliwek ( rozmaryn + czosnek)
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • suszone oregano i natka pietruszki
  • czosnek mielony 
  • sól, pieprz kolorowy
  • ser grana padano
  • świeże oregano

sos musztardowo- miodowy :
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy Colman's
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego (białego)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Pierś kurczaka myjemy, smarujemy przyprawą do kurczaka, suszonym oregano, natką pietruszki, pieprzem kolorowym oraz czosnkiem. Skrapiamy łyżką oliwy i odstawiamy na min. 1 godz do zmacerowania.
Wszystkie składniki sosu musztardowo- miodowego wymieszać dokładnie w małym słoiczku.
Po upływie tego czasu, w garnku gotujemy osoloną wodę do szparag oraz nagrzewamy grilla do kurczaka. 
Pieczarki obieramy ze skórki, odcinając ogonki. Kroimy na cztery części. Podsmażamy na maśle do zrumienienia. Pomidory kroimy w ósemki. Sałatę rwiemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki.
Szparagi gotujemy ok 3min, bez pokrywki, po odlaniu przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
Pierś kurczaka grillujemy ok 5min. aż się nam przyrumieni. 

Na dużym talerzu układamy stopniowo sałatę, pomidory, pieczarki, szparagi  skrapiamy sosem musztardowo- miodowym. Na wszystko kładziemy grillowaną pierś kurczaka, obsypujemy serem gran padano i świeżym oregano.



Smacznego !!!
 

















13 komentarzy:

  1. WSPANIAŁE DANIE!
    jakie kuszące. i kolorowe.
    wręcz hipnotyzuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. genialnie to wygląda! wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! :)
    Uwielbiam kurczaki, a ze szparagami cudo. Nie widziałam nigdy mini szparagów. Gdzie je kupiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz co w Irlandii często można spotkać takie mini szparagi...powiem szczerze że w Polsce nigdy ich nie spotkałam.
    Myślę że normalne szparagi też będą smakować i wyglądać, tylko trzeba je odpowiednio dłużej gotować

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo tak, uwielbiam takie dania :) wszystko co z piersi z kurczaka u mnie jest mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! Zwłaszcza te szparagi i kurczak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada fantastycznie, a do tego jest pozywna - dokladnie taka jak lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tratwa pierwsza klasa !!! piekne kontrasty na talerzu... moje smaki. Pozdrawiam:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne danie, niczego bym w nim nie zmieniła! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny obiadek :) Aż zaczyna burczeć w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. faktycznie kusi to danie:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. obłędne te zdjęcia, i fajna nazwa - warzywna tratwa to coś dla mnie!!!

    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.