sobota, 8 stycznia 2011

Risotto z pieczarkami (Risotto con funghi)

Nadszedł powrót do rzeczywistości, po całym okresie świąteczno - noworocznym. 
Niestety nie udało mi się wstawić żadnym świątecznych potraw na bloga...zima w Irlandii nie pozwoliła brak ogrzewania przez tydzień i zamarznięta woda- sparaliżowała i odebrała chęci. Postaram się wstawić kilka moich świątecznych propozycji w późniejszym terminie.

Dzisiaj polecam risotto z pieczarkami- to chyba jedna z pierwszych potraw którą zaczęłam sama robić z kuchni włoskiej.

  • 1 szkl. ryży arborio
  • 1/4 szkl. białego wina ( u mnie białe Sauvignon)
  • 250 g pieczarek
  • 400 ml bulionu z kurczaka  (z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • parmezan
  • sól i pieprz

W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Udusić do zrumienienia, pilnować by się nie przypaliła. Do cebuli wsypać ryż, smażyć ok. 3 min, wlać wino. Gdy wino odparuje wlać bulion z kurczaka, taką ilość by zakryła ryż. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewamy kolejną porcję, aż do momentu aż ryż nie będzie al dente. 
W między czasie pieczarki pokroić w ósemki, podsmażyć na patelni na 1 łyżce roztopionego masła. Jak się zrumienią zdjąć z palnika doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Gdy ryż jest już gotowy, dodać pieczarki, łyżkę masła, oraz łyżkę tartego parmezanu ,dokładnie wymieszać. Od razu podawać.
Podawać posypane parmezanem.

Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Risotto wygląda przepysznie! Chętnie wpadłabym na miseczkę :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś było risotto, tyle że z warzywami, ale pewno niejedną wersję jeszcze wypróbuję, bo zakochałam się w arborio...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też kocham arborio z każdymi dodatkami :)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.