poniedziałek, 24 stycznia 2011

Zupa z ciecierzycy z domowych zapasów

Dzisiaj poszłam troszkę za inicjatywą Jamiego Olivera, który proponuje w styczniowym numerze Kuchni Zupę z soczewicy z domowych zapasów.
Ja zmodyfikowałam Jego propozycję...więc proponuje dzisiaj Zupę z ciecierzycy z moich domowych zapasów :)
  • 6 plastrów wędzonego boczku (nieparzonego)
  • 1 średnia cebula 
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie solnej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy smakowej (rozmarynowo -czosnkowa)
  • 1 kostka bulionowa
  • łyżka świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki chilli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
Boczek, seler naciowy pokroić w paski, a cebulę, marchew i ziemniaki w kostkę. 
Duży rondelek postawić na średnim ogniu. Wlać łyżkę oliwy smakowej, wrzucić boczek. Smażyć, aż tłuszcz się wytopi a boczek przyrumieni. Dodać gałązkę rozmarynu, chilli, cebulę, marchew, oraz seler naciowy i czosnek. Dusić ok 10 min. Wszystko zalać 2 litrami gorącej wody, dorzucić ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie i kostkę bulionową. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucić odcedzoną ciecierzycę. Zagotować, doprawić solą i chilli jeśli jest jeszcze taka potrzeba. 





Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podajemy z chlebem lub grzankami.
 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.