poniedziałek, 6 lutego 2017

Zupa ogonowa

Czyżby to powrót do blogowania ? Sama nie wiem, czas pokaże...
Miała to być krótka przerwa w blogowaniu, ale jak widać minęło 4 lata.
W takim razie, po tak długim czasie zapraszam na treściwą i rozgrzewającą zupę ogonową.





porcja na 3-4 osoby
  • 1 cały ogon wołowy, pokrojony na oczka
  • 1 cała duża cebula ( pokrojona w kostkę)
  • 1 dość duża marchew (pokrojona w kostkę)
  • 3 łodygi selera naciowego (pokrojone w paski)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 goździki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok 2 litrów ekologicznego bulionu wołowego lub wody


Do dużej miski wsypujemy mąkę, i dodajemy pokrojony ogon wołowy. Dokładnie mieszamy by każda część mięsa była oprószona mąką. 
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, i podsmażamy na nim wszystkie kawałki ogona, aż lekko się zrumienią. Wyjmujemy całe mięso z garnka na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Po kilku minutach dorzucamy marchew i ziemniaki, chwilę jeszcze smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy łodygi selera, mięso oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso i warzywa.
Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 3 godz. 
Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz, a z zupy zbieramy łyżką nadmiar tłuszczu. Całą zupę miksujemy blenderem, i przecieramy przez sito (przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listek laurowy).
Zupę jeśli potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso oddzielamy od kości lub w całości wkładamy do przetartej już zupy. Całość doprowadzamy do wrzenia i podajemy ze świeżym pieczywem.

Mam nadzieję że smakowicie Was powitałam i zapraszam na kolejne wpisy.




Smacznego !!!

P.s. Nazwa mojego bloga już jest trochę nie aktualna, ale o tym już w innym poście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.