czwartek, 31 maja 2012

Grillowane żeberka, Gordona

Dawno mnie nie było, ale znowu powracam i jednocześnie otwieram sezon grillowy. Już jutro zaczynamy długi weekend w Irlandii. Może nie tak długi jak majowy weekend w PL, gdyż u nas tylko poniedziałek dodatkowo wolny, ale to zawsze coś.
Żeberka to bardzo dobry pomysł na początek grillowania, kiedy wszyscy głodni i nie mogą się doczekać na coś do jedzenia.
Bardzo polecam wypróbować.


 Przepis trochę zmodyfikowany, pochodzi z książki : Gordon Ramsay "Kuchnie Świata"

porcja na ok. 6 osób

  • 3 pasy żeberek wieprzowych ( każdy z 6-7 kośćmi ) 
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 cebula posiekana na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 2 suszone strąki czerwonego chilli lub łyżeczka płatków chilli 
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

glazura:
  • 2 łyżki stołowe ciemnej melasy
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka kropel Tabasco
  • sok z pół cytryny

W pierwszej kolejności przygotowujemy żeberka. W garnku układamy dość ciasno żeberka, wlewamy 2 litry wody, dodajemy przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, ziarenka pieprzu, goździki oraz suszone chilli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę, tak by wszystkie żeberka były zanurzone w wywarze. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny z powierzchni. Gotujemy całość ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Zestawiamy z ognia, żebra wyjmujemy z wywaru i odkładamy.
Wywar przecedzamy przez gęste sito i powoli gotujemy, aż zredukuje się do 2/3 objętości. Dodajemy melasę, miód, sos Worcester, przecier pomidorowy, musztardę, ocet Tabasco, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy gotując na dużym ogniu , aż sos osiągnie konsystencję syropu.
Na rozgrzany grill układamy posmarowane powstałą glazurą żeberka i grillujemy do zrumienienia z każdej strony (ok. 3-5min z każdej strony). Podczas grillowania smarujemy glazurą kilkakrotnie. 


Żeberka równie dobrze smakują zapiekane w piekarniku. 
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. 
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy posmarowane glazurą żeberka i pieczemy ok. 15min.  


Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Oj ta glazura musi być bardzo aromatyczna :)
    Mój mąż ucieszył by się z takiego mięska z grilla.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta glazura jest boska! Gdybym tylko miala gdzie grillowac...
    Juz teraz, na zapas, zycze udanego dlugiego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Tobie również :) oby nie zabrakło nam słońca :)

      Usuń
  3. żeberka w tak rewelacyjnym sosie muszą być wspaniałe! o kurcze, ale mam smaka na takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak :) żeberka z rusztu to prawdziwy przysmak, zwłaszcza facetów ;) można je przyrządzić na wiele sposobów http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/zeberka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.