czwartek, 31 maja 2012

Grillowane żeberka, Gordona

Dawno mnie nie było, ale znowu powracam i jednocześnie otwieram sezon grillowy. Już jutro zaczynamy długi weekend w Irlandii. Może nie tak długi jak majowy weekend w PL, gdyż u nas tylko poniedziałek dodatkowo wolny, ale to zawsze coś.
Żeberka to bardzo dobry pomysł na początek grillowania, kiedy wszyscy głodni i nie mogą się doczekać na coś do jedzenia.
Bardzo polecam wypróbować.


 Przepis trochę zmodyfikowany, pochodzi z książki : Gordon Ramsay "Kuchnie Świata"

porcja na ok. 6 osób

  • 3 pasy żeberek wieprzowych ( każdy z 6-7 kośćmi ) 
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 cebula posiekana na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 2 suszone strąki czerwonego chilli lub łyżeczka płatków chilli 
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

glazura:
  • 2 łyżki stołowe ciemnej melasy
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka kropel Tabasco
  • sok z pół cytryny

W pierwszej kolejności przygotowujemy żeberka. W garnku układamy dość ciasno żeberka, wlewamy 2 litry wody, dodajemy przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, ziarenka pieprzu, goździki oraz suszone chilli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę, tak by wszystkie żeberka były zanurzone w wywarze. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny z powierzchni. Gotujemy całość ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Zestawiamy z ognia, żebra wyjmujemy z wywaru i odkładamy.
Wywar przecedzamy przez gęste sito i powoli gotujemy, aż zredukuje się do 2/3 objętości. Dodajemy melasę, miód, sos Worcester, przecier pomidorowy, musztardę, ocet Tabasco, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy gotując na dużym ogniu , aż sos osiągnie konsystencję syropu.
Na rozgrzany grill układamy posmarowane powstałą glazurą żeberka i grillujemy do zrumienienia z każdej strony (ok. 3-5min z każdej strony). Podczas grillowania smarujemy glazurą kilkakrotnie. 


Żeberka równie dobrze smakują zapiekane w piekarniku. 
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. 
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy posmarowane glazurą żeberka i pieczemy ok. 15min.  


Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Oj ta glazura musi być bardzo aromatyczna :)
    Mój mąż ucieszył by się z takiego mięska z grilla.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta glazura jest boska! Gdybym tylko miala gdzie grillowac...
    Juz teraz, na zapas, zycze udanego dlugiego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Tobie również :) oby nie zabrakło nam słońca :)

      Usuń
  3. żeberka w tak rewelacyjnym sosie muszą być wspaniałe! o kurcze, ale mam smaka na takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak :) żeberka z rusztu to prawdziwy przysmak, zwłaszcza facetów ;) można je przyrządzić na wiele sposobów http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/zeberka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda to super! fajne pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.