poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Tagliatelle z zielonymi szparagami

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparag (ok. 10szt)
  • 100ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 plasterek sera camembert
  • pieprz kolorowy
  • łyżka masła

  • ser grana padano (według uznania)
  • sól

Szparagi płuczemy, odcinamy twarde końce (ok 2-3cm) i kroimy każdy szparag na pół. 
Gotujemy osoloną wodę, wrzucamy łodyżki szparag i gotujemy 2 min, następnie dorzucamy główki i gotujemy jeszcze ok 3min. Szparagi przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
W rondelku mieszamy śmietanę z masłem, gotujemy na małym ogniu ok 2min. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kostkę ser camembert. Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Następnie dodajemy ugotowane szparagi, podgrzewamy.
W między czasie gotujemy makaron al dente. Pozostawiając około dwóch łyżek wody z gotowania makaronu.
Makaron mieszamy z sosem dodając troszkę wody z gotowania makaronu ( tagliatelle nie będzie nam się mocno kleiło).
Podajemy posypane obficie płatkami sera grana padano i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.






Smacznego !!!








6 komentarzy:

  1. szparagi uwielbiam, muszę jednak poczekać jeszcze aż będzie na nie sezon

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie! szparagi uwielbiam.Kupiłam wczoraj pęczek białych i czeka mnie uczta.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, proste danie i bardzo kuszace zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje dziewczyny za komentarze :)
    To prawda szybciutkie danie, w sam raz na wariacki dzień...
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne tagliatelle i piękne zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.