niedziela, 6 marca 2011

Zupa krem z batatów z kozim serem

Wczoraj po raz pierwszy kupiłam batata (słodki ziemniak).  Powstał w głowie od razu pomysł na zupkę krem. Pobuszowałam troszkę na durszlaku i znalazłam kilka pomysłów- sumując wszystko tak jest efekt końcowy... Zapraszam
  • 1 cebula czerwona
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub jedna kostka bulionowa zalana gorącą wodą
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (otartych w moździerzu)
  • przyprawa chilli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz


do podania:
  • starty ser kozi
  • oliwa z oliwek (u mnie smakowa -rozmaryn, tymianek i czosnek) 
  • słodka papryka do posypania


Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę. 
W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Cały czas mieszając dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia wsypujemy otarte zioła oraz chilli. Chwilkę dusimy, ale tak by się zioła nie przypaliły. Dodajemy marchewkę, bataty i ziemniaki. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i gotujemy ok. 20min., aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy do miseczek, posypujemy serem, słodką papryką i skrapiamy oliwą z oliwek.








Smacznego !!!


8 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam batatów, myślę że czas najwyższy. Zupka wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam zupy z batatów, może być lepsza od naszej kartoflanki :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Efekt jest, jaki jest - bardzo efektowny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele razy kupowałam i jadłam bataty, ale dotychczas nie wpadłam na pomysł, aby ugotować z nich zupę. Dziękuję za inspirację. Zupa prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ma wspaniały, uśmiechnięty kolor!
    i niesamowicie kuszący dodatek sera koziego.
    wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za komentarze.
    Troszkę ostatnio zapomniałam o blogowaniu ale teraz już powracam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Elżuniu, a ja mam pytanie z innej beczki :) Czy orientujesz się może gdzie w Irlandii można dostać normalną margarynę do pieczenia? Taką nie słoną...

    OdpowiedzUsuń
  8. @od kuchni
    Witam, margarynę kupuję zawsze w jakimś polskim sklepie...ale np masło nie solone można znaleźć w Tesco.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.