czwartek, 17 czerwca 2010

Chłodnik

Idealny na gorące dni...gdy brak apetytu na gorące obiadki.

1 litr
naturalnej maślanki
pół świeżego ogórka
pęczek rzodkiewek
4 gałązki koperku
szczypiorek
3 małe buraczki
1 ząbek czosnku

Buraki umyć, wrzucić do zimnej osolonej wody, gotować ok.1 godz.
Ogórek i rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypiorek drobno pokroić, oprószyć solą. Koperek posiekać.
Do garnka wlać maślankę, dorzucić starte warzywa, koperek i szczypiorek, oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Buraki po ugotowaniu odlać, zahartować zimną wodą. Obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dorzucić do maślanki.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.


Swój chłodnik podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, i jajkiem sadzonym.




Smacznego !!!





wtorek, 15 czerwca 2010

Sałatka z awokado i grillowanymi pomidorami

W poszukiwaniu lekkiej ale pożywnej kolacji znalazłam dziś smaczną sałatkę.


1 awokado
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octy balsamicznego z Modeny
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano

Oliwę, przeciśnięty czosnek przez praskę i utarte (w moździerzu) oregano dokładnie wymieszać. Pozostawić do zmacerowania.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Następnie delikatnie posolić, popieprzyć i położyć na rozgrzanym grillu np. na elektrycznym. W między czasie pokroić mozzarellę w plastry i zalać octem balsamicznym.
Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w ćwiartki, a następnie obrać ze skóry.
Na dość dużym talerzu ułożyć obrane avocado, na nim plastry mozzarelli. Polać je pozostałym sosem balsamicznym. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wszystko zalać oliwą z czosnkiem i oregano.

Sałatkę podałam z grzankami z pesto szpinakowym.





Smacznego!!!

sobota, 12 czerwca 2010

Zapiekanka makaronowa

1 cała pierś kurczaka
250 g makaronu (ugotowany al dente)
1 cukinia
1 czerwona cebula
300g pieczarek
1 szkl. sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
łyżka świeżo startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej


Pierś kurczaka pokroić na bardzo małe słupki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki; cebulę w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, wrzucić cebulkę, gdy się lekko podsmaży dorzucić pierś kurczaka, posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 5 min; następnie dorzucić pieczarki, poczekać aż woda z nich odparuje. Bazylię i oregano (ok. 2 łyżek) rozetrzeć najlepiej w moździerzu, dorzucić do smażonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym zalać sosem pomidorowym (ja dolałam jeszcze 100ml wody). Zmniejszyć ogień i czekać aż sos nam zgęstnieje.
W tym czasie można zająć się robieniem sosu beszamelowego.
W małym garnuszku roztopić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę. Wszystko dokładnie rozetrzeć (najlepiej trzepaczką do ubijania jajek). Pomału dolewać mleko, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Sos nie może mieć zbyt gęstej konsystencji. Na sam koniec dorzucić świeżo starty parmezan i gałkę.


Cukinię umyć i pokroić najpierw na plasterki grubości ok.5mm a następnie w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z resztą oliwy. Posypać słodką papryką i czosnkiem. Lekko podsmażyć.

W formie do pieczenia na dnie ułożyć makaron, polać sosem beszamelowym (zostawić ok. 2 łyżek). Na to mięso z sosem pomidorowym i podsmażoną cukinię. Cukinię posmarować resztą beszamelu. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki, oprószyć słodką papryką.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30min.










Smacznego !!!



środa, 2 czerwca 2010

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

1 surowa pierś kurczaka
6 łodyg selera naciowego
puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry (hot)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki mieszanki ziół do drobiu
łyżka oliwy z oliwek


Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Łyżkę oliwy mieszamy z mieszanką ziół do drobiu, oraz słodką papryką. Tak otrzymaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy do zmacerowania (minimum 15min). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, po oby stronach, do zrumienienia. Studzimy.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Łodygi selera myjemy a następnie obieraczką do warzyw ścinamy włókna mieszczące się po zewnętrznej stronie (u nasady). Selera i ananasa kroimy w cienkie paseczki.
Wystudzona pierś kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dosypujemy uprażone płatki migdałowe.
Majonez rozrabiamy z przyprawą curry i polewamy naszą sałatkę.
Majonez można połączyć pół na pół z jogurtem naturalnym.

Smacznego !!!