sobota, 12 czerwca 2010

Zapiekanka makaronowa

1 cała pierś kurczaka
250 g makaronu (ugotowany al dente)
1 cukinia
1 czerwona cebula
300g pieczarek
1 szkl. sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
łyżka świeżo startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej


Pierś kurczaka pokroić na bardzo małe słupki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki; cebulę w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, wrzucić cebulkę, gdy się lekko podsmaży dorzucić pierś kurczaka, posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 5 min; następnie dorzucić pieczarki, poczekać aż woda z nich odparuje. Bazylię i oregano (ok. 2 łyżek) rozetrzeć najlepiej w moździerzu, dorzucić do smażonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym zalać sosem pomidorowym (ja dolałam jeszcze 100ml wody). Zmniejszyć ogień i czekać aż sos nam zgęstnieje.
W tym czasie można zająć się robieniem sosu beszamelowego.
W małym garnuszku roztopić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę. Wszystko dokładnie rozetrzeć (najlepiej trzepaczką do ubijania jajek). Pomału dolewać mleko, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Sos nie może mieć zbyt gęstej konsystencji. Na sam koniec dorzucić świeżo starty parmezan i gałkę.


Cukinię umyć i pokroić najpierw na plasterki grubości ok.5mm a następnie w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z resztą oliwy. Posypać słodką papryką i czosnkiem. Lekko podsmażyć.

W formie do pieczenia na dnie ułożyć makaron, polać sosem beszamelowym (zostawić ok. 2 łyżek). Na to mięso z sosem pomidorowym i podsmażoną cukinię. Cukinię posmarować resztą beszamelu. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki, oprószyć słodką papryką.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30min.










Smacznego !!!



6 komentarzy:

  1. smacznie wyglądą, ciekawa jestem czy sos beszamelowy wyszedł ci za pierwszym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz siostra wychodzi za każdym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo... Siostra Ewy! :))
    Bardzo sympatyczna zapiekanka, na ostatnim zdjeciu wyjatkowo apetycznie sie prezentuje (na pozostalych oczywiscie tez :)).

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak apetycznie wygląda to cudeńko;))

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnie zdjęcie.. najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.