czwartek, 28 czerwca 2012

Sernik biało - czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

 Teraz niestety pojawiam się bardzo rzadko, za co bardzo przepraszam. Mimo wszystko, postaram się czasem wstawiać moje propozycje.


Dzisiaj coś dla łakomczuchów :). W końcu czasem możemy pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i skosztować kawałek takiego ciasta.
Bardzo polecam wykorzystać przepis z każdym rodzajem świeżych owoców, zarówno malin jak i porzeczek.



przepis podejrzany na stronie Kwestia Smaku 

Spód:
200 g ciastek czekoladowych u mnie Gustello
1 łyżka kakao
50 g masła
50 g ciemnej czekolady

Masa:
500 g zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
1 białko jajka
150 g ciemnej czekolady 60 %

Wierzch:
300 g truskawek lub innych owoców
ok. 50 g konfitury truskawkowej lub innej (takiej jak użyte owoce)
250 ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej!) + 2 łyżki cukru pudru



Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy kakao oraz roztopione masło z czekoladą, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno oraz boki (ok.3cm) formy, mocno dociskając. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni.
Zmielony ser mieszamy z cukrem i białkiem, odkładamy 1/4 masy i łączymy ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową smarujemy na schłodzonym spodzie z ciasteczek, a na nią wykładamy białą masę. Równamy powierzchnię i wstawiamy ciasto do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 45 min, aż masa się zetnie. 
Ciasto po upieczeniu dokładnie studzimy, a następnie przykrywamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez jakiś czas.
Wierzch zastygniętego sernika smarujemy konfiturą (1 łyżką odłożyć), przykrywamy ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru. Robimy na niej wzorki z pozostałej konfitury i dekorujemy połówkami owoców. Wstawiamy do lodówki do czasu podania. 
Przed podaniem zdejmujemy obręcz.



Smacznego !!!

Ciasto dodaje do akcji :