czwartek, 13 października 2011

Kurczak po hiszpańsku z salami i ziemniakami

Dziś kolejny przepis z książki Nigelli - Kuchnia. Przepisy z serca domu.
Oryginalnie w przepisie była kiełbasa chorizo ale ja zastąpiłam ją salami.

  
2 porcje
  • 2 uda kurczaka + 2 skrzydełka
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 8 plastrów salami (grubości 5mm)
  • ok 8 szt małych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej, smarujemy nią kawałki kurczaka układając je skórką do góry. 
Ziemniaki, plastry salami kroimy na pół, cebulę w pół księżyce i układamy w naczyniu między kawałkami kurczaka. Posypujemy pieprzem kolorowym oraz suszonym oregano. Bardzo delikatnie doprawiamy solą.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. 
Jeśli pod koniec pieczenia cebula za mocno się przypieka można podlać kurczaka dwoma łyżkami wody, dzięki temu powstanie nam sos do polania ziemniaków.

Ja kurczaka podałam dodatkowo z sałatą lodową z oliwkami oraz sosem winegret. 


Smacznego !!!

środa, 12 października 2011

Muffinki czekoladowo - bananowe



Ostatnie tygodnie były wariackie, ale bardzo rodzinne. Gościłam czworo rodziców, więc nie było czasu na blogowanie. Dzięki wizycie rodziców zostałam zaopatrzona w książki kulinarne, na które bardzo czekałam. 
Między innymi "doleciała" do mnie nagroda w konkursie "Gotowanie na byle czym" w formie książki z autografem od Roberta Sowy. 


Teraz nastają spokojne jesienne wieczory.  Na osłodę tych chłodnych dni polecam muffinki czekoladowo - bananowe według Nigelli.
Przepis zaczerpnęłam z książki: "Kuchnia - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson  

przepis na 12 sztuk

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100g jasnego cukru trzcinowego
  • 225g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao (u mnie ciemne DecoMorreno)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. 
W misce rozgniatamy widelcem lub mikserem banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mąkę dobrze mieszamy z przesianym kakao, oraz sodą. 
Mieszaninę mąki wsypujemy stopniowo do bananów, lekko ucierając. 
Masę przekładamy do foremek, rozkładając na 12 sztuk.
Pieczemy ok 15-20 min, aż muffinki się przyrumienią. Po upieczeniu odstawiamy w formie by lekko przestygły, a potem wykładamy na talerz.


 Smacznego !!!